Dnes už se ví, že jen samotnými produkty ze zahrádky si člověk nevystačí, neboť vyživná hodnota ovoce a zeleniny klesla za poslední léta o desítky procent. Vitamíny, co člověk získal před 10 lety z jednoho jablka, dnes získá minimálně z pěti jablek. A podobně oslabené jsou na tom i jiné potraviny (viz tabulka níže).
Běžná strava, byť by byla považována za zdravou (tzn. i strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny, čerstvých a ekologicky pěstěných potravinových produktů), není s to pokrýt současné existující vysoké nároky prostředí na naše zdraví. Znamená to tedy doporučit „brát ještě něco navíc" k udržení si nejen fyzické kondice, ale i duševní svěžesti a dobré nálady.
Je třeba také podotknout, že důležitější než samotná strava je mentální postoj a náhled na vlastní zdraví ve smyslu ochoty změnit předsudky v konstruktivní přístup. Nedělat tyto změny z donucení, ale protože já sám chci a věřím, že je to důležité.
Úhelným kamenem zůstává ovšem pozitivita přístupu k životu vůbec. Pokud si člověk života, a tím i zdraví, neváží a dělá si v duchu na zeď čárky, kdy už to skončí, a že to má "za pár", je pochopitelně zbytečné o zdravé životosprávě hovořit. To má smysl tehdy, je-li člověk pozitivně motivován na sobě konstruktivně a efektivně pracovat v duchu zdravotních doporučení i za cenu konstatování, že být zdravý není snadné a musí se pro to hodně udělat.
Existuje celá řada důvodů, proč dnešní potraviny nezajišťují člověku plnou výživnou hodnotu, i když se snaží vyhýbat nekvalitním výrobkům a rychlým občerstvením a dává přednost syrové zelenině, celozrnné mouce a vůbec zdravějšímu jídelníčku. Zde jich uvádíme 10:
Minerály a vitamíny ve 100g potravin |
Obsah složek, které byly předmětem studie |
Výsledky 1985 | Výsledky 1996 | Rozdíl v % |
---|---|---|---|---|
Brokolice | Vápník Kyselina listová Hořčík |
103 47 24 |
33 23 18 |
Mínus 68 % Mínus 52 % Mínus 25 % |
Brambory | Vápník Hořčík |
14 27 |
4 18 |
Mínus 70 % Mínus 33 % |
Fazole | Vápník Kyselina listová Hořčík Vitamin B 6 |
56k 39k 26k 140 |
34 34 22 55 |
Mínus 38 % Mínus 12 % Mínus 15 % Mínus 61 % |
Mrkev | Vápník Hořčík |
37 21 |
31 9 |
Mínus 17 % Mínus 57 % |
Špenát | Hořčík Vitamín C |
62 51 |
19 21 |
Mínus 68 % Mínus 58 % |
Jablka | Vitamín C | 5 | 1 | Mínus 80 % |
Banány | Vápník Kyselina listová Hořčík Vitamín B 6 Draslík |
8 23 31 330 420 |
7 3 27 22 327 |
Mínus 12 % Mínus 84 % Mínus 13 % Mínus 92 % Mínus 24 % |
Jahody | Vápník Vitamín C |
21 60 |
18 13 |
Mínus 14 % Mínus 67 % |
Zdroj: 1985: Pharmaceutical group Geygi (Switzerland), 1996: Food laboratory Karlsruhe/Sanatorium Oberthal
Co mám dělat, aby mé tělo dostalo právě tolik živin kolik potřebuje? Nutnost buněčné výživy
Chcete se s námi poradit o tom, jak správně a zdravě jíst?
Rádi byste se dozvěděli více o způsobech hubnutí?
Vyplňte formulář ZDE