SUPERPOSTAVA

Recepty pro inspiraci

Zpět

Citrusový koktejl
grapefruitový džus 3 cl, pomerančový džus 3 cl, citronová šťáva 1 cl, limetová limonáda na dolití
Uvedené suroviny kromě limetové limonády promícháme v šejkru. Nalijeme do poháru a doplníme limetovou limonádu.
Banánový koktejl
Sójové mléko 250 ml, banán 1 ks, mandle 30 g, med.
Všechny suroviny dobře rozmixujeme. Množství medu volíme podle zralosti banánů, asi jednu polévkovou lžíci.

Pikantní pomazánka
200g naklíčeného obilí, 0,5 dl slunečnicového oleje, káv. lžička drceného kmínu, kousek nastrouhaného křenu.
V mixéru mixovat cca 3-5 min.
Pomazánka ze sezamového semene
4 lžíce sezamového semene, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody, sůl, 1 čl citronové šťávy, 1 lžíce Tebi (sušené droždí, k dostání v obchodech se zdravou výživou).
Sezamové semeno za sucha opražíme a poté pomeleme na mlýnku na mák, přidáme Tebi, olej, vodu, sůl, prolisovaný česnek a vše promícháme.
Mako-mandlovo-medová pomazánka
150 g máku, 50 g mandlí a 50-100 g medu
Med promícháme s pomletým mákem a mandlemi. Zředíme dle potřeby trochou vody. Podáváme s celozrným pečivem.

Brokolicový salát
1 brokolice, 4 rajčata, bílý jogurt, tuňák ve vlastní šťávě, olivový olej, jarní cibulka, kapie, oregáno
Brokolici uvaříme nejlépe v páře, vše nakrájíme na malé kousky, přidáme ostatní ingredience, necháme vychladit.

Makovec s jáhlemi
Mletý mák 150g, celozrnná mouka jemně mletá 150g, vařené jáhly 150g, voda 250ml, prášek do pečiva 1ks, rozinky 110g, vlašské ořechy 100g.
Proprané a posekané ořechy spolu s rozinkami a ostatními součástmi vmícháme k samostatně uvařeným a vychlazemým jáhlám. Pečeme dozlatova na vymazaném a vysypaném plechu při 160°C.
Ovesné placičky
Ovesné vločky 150g, jablka 250 g, sójové mléko 200 ml, vejce 2 ks, sladovit 2 čajové lžičky, citrónová šťáva 1 čajová lžička, olej na vymazání plechu.
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do vlažného mléka, ve kterém jsme předem rozšlehali žloutky a sladovit, přidáme oloupaná a najemno nastrouhaná jablka, citrónovou šťávu, z bílků ušlehaný sníh a vše zlehka promícháme. Na olejem vymazané pánvi pečeme placičky ve velikosti dlaně.
Skořicové koláčky s meruňkami
25 g (2,5 lžice másla), 50 g (1/2 hrnku rýžové mouky), 1/2 ks jablka najemno nastrouhaného, 1 lžíce hnědého cukru (může být i normální krystal), 5 ks sušených meruněk nadrobno nakrájených, 3 špetky skořice (dle chuti můžete přidat), 2 lžíce sezamových semínek (můžete vynechat).
Dáme předehřát troubu. Zatím v misce vidličkou promícháme mouku s máslem. Přidáme jablko, cukr, skořici a meruňky a mícháme vařečkou, až vznikne koule těsta. Na plech položíme papír na pečení nebo ho vymažeme olejem. Těsto rozdělíme na 4 díly a položíme ho na plech a lžící "splácneme" na tvar koláčku. Každý koláček posypeme 1/2 lžičkou semímek a lehce je zatlačíme. Pečeme 20 až 25 minut. Po upečení je necháme 2-3 minuty odstát na plechu a pak je sejmeme a necháme vychladit na mřížce. Konzumujeme do 24 hodin.

Jak začít měnit návyky k jídlu?

  • změny v jídelníčku provádějte postupně,
  • postupně zaměňujte suroviny, které kupujete, za zdravější (např. bílou mouku za celozrnou, rafinovaný cukr za přírodní, apod.),
  • dělejte jen takové změny, s nimiž jste schopni žít bez větších omezení a problémů,
  • ponechte ve své stravě jen rozumné množství toho, bez čeho žít nemůžete, i když víte že to není zrovna nejzdravější.

Váš osobní program

Chcete se s námi poradit o tom, jak správně a zdravě jíst?
Rádi byste se dozvěděli více o způsobech hubnutí?

Vyplňte formulář ZDE